Aluehistoriahanke

Historiakirjahanke Ouninpohjan, Hämepohjan ja Rasin seudulta

Historiakirjahanke, tilanne  1 /2023

Hämepohjassa, Ouninpohjassa ja Rasinkylässä on käynnissä aktiivinen historiahanke. Tietoa on pikku hiljaa kerätty vuodesta 2019 lähtien.

Tiedonkeruussa lähdettiin liikkeelle historiapiirillä Jämsän työväenopiston luotsaamana. Historiapiirien jälkeen lähdettiin syventämään tiedonkeruuta taloista Eväjärven seudun kyläyhdistyksen historiatoimikuntana. Toimikuntaan ja tietojen keruuseen osallistuu kymmenkunta henkilöä. Sisällöltään kirjasta on tarkentumassa aluehistoriikki.

Maasto on poikkeuksellisen vanhaa vedenkoskemattomin ja jylhin kallioaluein. Alueen keskiössä on pitkän, kirkasvetisen ja luonnonkauniin Isojärven pohjoispää. Seutua on asutettu vesiteitse Kuhmoisista ja vanha Laukaantie on kulkenut alueen läpi. Ikivanhaa nimitietoa on säilynyt paikannimissä.

Historiakirjan lähtökohdiksi on valittu Hämepohjan kansakoulu, joka on toiminut 1911 – 1966. Alueella on toiminut myös toinen koulu reilun vuosikymmenen: Rasin kansakoulu. Tämä Petsamoksikin kutsuttu alue liitettiin vuoden 1925 aluesiirrossa Kuhmoisista Längelmäkeen. Siitä on pieni juttu Längelmäki-seuran sivuilla: https://www.langelmakiseura.fi/uutiset/suur-kuhmoisista-suur-langelmakeen/.  Vuonna 2007 Längelmäen kunnan lakkautuksen yhteydessä kunta jaettiin hyvin poikkeuksellisesti kahtia, ja tämä seutu siirtyi Jämsään.

Eväjärven seudun kyläyhdistyksen historiatoimikunta on tehnyt ja jatkaa talkootyötä talokohtaisten tietojen ja alueen aineistojen etsimiseksi, keräämiseksi ja tallentamiseksi. Kirjan kirjoittaja tulee olemaan kuhmoislainen kotiseutuneuvos Seppo Unnaslahti.

Historiakirjan myötä haluamme tallentaa palan suomalaisten talojen, korpimetsien ja kalastuksenkin historiaa jälkipolville ja tarinan vilkkaana eläneestä kyläyhteisöstä nykyisille autioituvan maaseudun näkeville ihmisille.

Historiatoimikunta toivoo tavoittavansa muistoja kaikista taloista, torpista ja mahdollisesti mökeistäkin. Onko tietoja metsätöistä, hyvästä kalasaaliista, joku sanonta, paikannimi tai jäänyt mieleen. Tai onko sinulla kuva joka kertoo täältä tarinaa? Ole yhteydessä Heli Unnaslahteen tai lähetä sähköpostia osoitteella LS.Isojarvi (at) gmail.com.

 

Historiakirjahanke etenee! – päivitys huhtikuu 2022

Historiatoimikunta on jatkanut tapaamisia ja tiedon keruuta. Vuosi 2022 käytetään keruuseen vielä täysin.  Toimikuntaan ja tietojen keruuseen osallistuu kymmenkunta henkilöä.

Historiatoimikunta on suunnitellut kesälle muutamaa retkeä seudun vanhimpiin taloihin ja Rasinkylän ”merkkipaikkoihin”. Yhteistyö kotiseutuneuvos Seppo Unnaslahden kanssa on aloitettu.

Mikäli alueelta herää muistoja tai olet kiinnostunut aiheesta, ole yhteydessä esimerkiksi Heli Unnaslahteen tai lähetä sähköpostia osoitteella LS.Isojarvi@gmail.com.

 

Historiakirjahanke etenee!  – päivitys kesä 2021

Historiatoimikunta on kokoontunut kevätkaudella etätapaamisin noin kerran kuukaudessa. Talokohtaista tietoa kerätään ja ihmisiä haastatellaan mahdollisimman paljon kesän & syksyn 2021 aikana. Toimikuntaan ja tietojen keruuseen osallistuu kymmenkunta henkilöä.

Historiatoimikunta on tehnyt tutustumismatkan 21.6.2021 Kuhmoisten kirkolle, jonne alueelta kuljettiin saamaan oppia ja kuulemaan sanaa vielä vuosisata sitten.

Mikäli alueelta herää muistoja, tai olet kiinnostunut aiheesta, ole yhteydessä esimerkiksi Heli Unnaslahteen tai lähetä sähköpostia osoitteella LS.Isojarvi@gmail.com.